Veilig online winkelen: de tips en tricks

Online winkelen wordt in Nederland steeds populairder. Waar wij vijf jaar geleden voornamelijk onze laptops openklapten om te winkelen, wordt er anno 201­9 al door 12 procent van de online consumerende Nederlanders met een smartphone aankopen gedaan. Ook is er een stijging in de omzet: de eerste helft van 2019 was al goed voor 11 procent meer omzet dan in 2018. Deze stijging is, kijkend naar de comfortabele manier van winkelen, goed te verklaren. Het vergemakkelijkt ons leven, toch?

Helaas ervaart 4 op de 10 mensen problemen wanneer zij een online aankoop doen. Producten worden te laat geleverd, tijdens het afrekenen hapert de pagina of producten komen beschadigd aan. Dat terwijl online winkelen juist een onbezorgde bezigheid zou moeten zijn. Gelukkig zijn er manieren om problemen bij online aankopen te vermijden. Met deze checklist zorg jij ervoor dat je voortaan onbezorgd die ene broek of die mooie bank zonder scheuren thuisbezorgd krijgt.

Kijk naar ervaringen en zoek het keurmerk

Wij vinden de ervaringen van anderen belangrijk.Terecht. Vroeger vertelde de buurvrouw wat zij vond van het koffiemerk dat zij zojuist had uitgeprobeerd. Nu gaat dat wel anders. Dankzij meer online shoppers is het aantal mensen die je precies kunnen vertellen hoe zij een product ervaren uiteraard ook groter, maak daar gebruik van.

Door te kijken naar onafhankelijke reviews weet jij al gauw of een bedrijf doet wat zij belooft. Om zeker te zijn dat de reviews betrouwbaar zijn, kijk je eerst of de reviews door een externe en aangesloten Google Review Partner partij worden verzameld. Zo voorkom je ook gedoe met neppe reviews.

Een kortere weg naar het vinden van een betrouwbare webshop, is door te kijken naar het keurmerk die een webshop op de website heeft staan. Zoek daarbij echter wel naar keurmerken die niet enkel een winstoogmerk hebben, maar ook keurmerken die met zowel de consument als de webshop rekening houdt.

Check de betrouwbaarheid van de bedrijfsgegevens

Een echte webshop heeft altijd een KvK nummer, duidelijke contactgegevens en straalt transparantie uit. Bij transparante webshops kun je het KvK nummer vaak op de website vinden. Mocht je een completer overzicht willen van betrouwbare webshops, dan kun je ook even bij de aangesloten bedrijven in de Feedback Community kijken.

Los van de bedrijfsgegevens zoals het KvK nummer, kun je hier zien hoe duurzaam een webshop is, welke service zij aan haar klanten beloofd en krijg je meer inzicht in de kleine regeltjes zoals retourprocedures. Ook zie je hier hoe anderen de webshop te ervaren, door te kijken naar het gemiddelde van alle verzamelde review partijen waar een webshop bij aangesloten is. 

Als iets te mooi lijkt om waard te zijn, is dat het vaak ook.

Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om te luisteren naar je onderbuikgevoel. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan kun je beter ergens anders een aankoop doen. Heb jij nog goede tips die niet aan bod zijn gekomen? Laat een reactie achter. ­

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Duurzaam ondernemen voor webshops - Feedback Community () - […] Meer tips & tricks? Lees het volgende artikel over veiling online winkelen.  […]

Reactie verzenden