Shoppen vrouwen meer online dan mannen?

Shoppen is de favoriete bezigheid van menig vrouwen. Even door de negenstraatjes van Amsterdam, nog even dat ene truitje passen of toch nog even bij de uitverkoop kijken. Het clichébeeld kennen we allemaal wel: vrouwen die ‘shoppen tot ze droppen’ terwijl hun partner er braaf met de tasjes achteraan hobbelt. Het is alom bekend: mannen shoppen eerder praktisch en vrouwen shoppen voor hun plezier, uitzonderingen daar gelaten. Maar hoe zit dat met het online shoppen? Het is maar net de vraag of er een groot verschil zit in het online aankoopgedrag van mannen en vrouwen. 

Online shoppen doet iedereen

Het aantal online aankopen dat Nederlanders doen blijft maar stijgen. Zo overtreft de halfjaarlijkse omzet gewonnen door online aankopen in 2019 ruimschoots de halfjaarlijkse omzet van 2018. Nederland is een koning wanneer het neerkomt op het online doen van boodschappen en het inkopen van elektronica. Wanneer er wordt gekeken naar het aankoopgedrag, zijn er weldegelijk grote verschillen te zien betreft het mannelijke online aankoopgedrag en het vrouwelijke online aankoopgedrag.

Het aankoopgedrag van mannen vs. het aankoopgedrag van vrouwen

Van origine zijn mannen veel praktischer ingesteld dan vrouwen. Waar vrouwen voor hun plezier winkelen, gaan mannen vaak pas op pad wanneer zij merken dat zij een kledingstuk in hun kledingkast missen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat mannen ook online een veel praktischere aankoop instelling hebben. Vrouwen kopen voornamelijk kleding en zien, net als bij fysieke winkels, het bezoeken van een website als een ontspannende ervaring. Mannen daarentegen zijn meer gericht op het doen van onderzoek waarbij zij veel producten met elkaar vergelijken en reviews lezen.

Verrassend is wel dat mannen over het algemeen meer online aankopen doen dan vrouwen. Mannen zien minder snel gevaren en risico’s in het doen van online aankopen, waar vrouwen voorzichtig zijn in wat zij afnemen. Ook blijkt dat mannen grotere uitgaven doen, aan bijvoorbeeld elektronische apparaten. Nu rijst de vraag hoe webshops ervoor kunnen zorgen dat hun website geoptimaliseerd is voor zowel mannen als vrouwen.

Online marketing gericht op mannen vs. marketing gericht op vrouwen

Wanneer er wordt gekeken naar het verschil in aankoopgedrag van mannen en vrouwen, is het duidelijk dat beide op een andere manier de online klantenreis ervaren. Wanneer webshops wensen op de behoefte van de verschillende sekse in te spelen wordt er geadviseerd om voor de vrouw een platform te creëren dat haar inspireert.

Zo is de vrouw vaker opzoek naar bijpassende blouses voor de schoenen die zij momenteel in haar mandje heeft zitten. Eigenlijk bladeren vrouwen door websitepagina’s, zoals zij ook doen door catalogussen. Hier kun je als webshop zowel met marketing, communicatie en design op inspelen.

Betreft mannen is het verstandiger om enkel noodzakelijke informatie zoals productspecificaties en kosten te delen. Hier gaat het aankoopproces velen malen sneller, zorg als webshop daarom dat jouw website deze behoefte kan vervullen.

De gouden tip

Hoewel het online aankoopgedrag tussen mannen en vrouwen significant is, blijft het verstandig om rekening te houden met WAF. De Wife Acceptance Factor houdt in dat vrouwen een grote invloed hebben op mannen wanneer zij een online aankoop doen. Meer lezen over de WAF? Klik hier.

 

 

Reactie verzenden